/
/
ma Olivér névnap van
install tracking codes
2017. November 21
a honlap akadálymentes változata
KERESÉS
az oldalon

Színezzük ki az őszt krizantémokkal


A nyár ugyan elmúlt, de ősszel sem kell lemondanunk a virágpompáról, hiszen a krizantémok éppen ebben az időszakban virulnak és sokféle csodás színben pompáznak. Csupán az ízlésünkre és kreativitásunkra támaszkodva, igazán különleges kompozíciókat alkothatunk belőlük.

A krizantém egy hálás, könnyen gondozható növény, ami épp akkor borul virágba, amikor a legtöbb egynyári már elvirágzott. Még a fagyokat is túléli, akár dézsába ültetve is. Jómagam évek óta nevelgetek néhány krizantémtövet, melyek minden évben virágot hoznak. Hiába jelennek meg a levelek fonákjain időnkét fekete vagy zöld levéltetű kolóniák, atkák, eddig nem sikerült elpusztítaniuk ezeket a szívós növényeket. Sőt a leghidegebb téli napok sem okoztak bennük maradandó károsodást. Bőséges öntözés és megfelelő tápanyagellátás mellett, tűző naptól védett helyen, biztos a siker. A krizantém tökéletes választás tehát, ezért is ajánlom minden kertésznek és konténeres kertésznek.

Most lássuk, hogyan tudunk ezekből az egyszerű kis virágokból különlegességet alkotni.

Indián nyár krizantémokkal

A kevesebb több – tartja a mondás, de nem a következő összeállításban, melynek lényege éppen abban rejlik, hogy minél több kisméretű tövet „zsúfoljunk” egymás mellé, lehetőleg minimum három, különböző színben. A végeredmény szemet gyönyörködtetően szép, és szívet melengetően egyszerű, mégis rendkívül látványos lesz.

Egy nagyobb dézsa, telis teli krizantémmal legkönnyebben a kertben vagy egy tágas teraszon helyezhető el, hiszen ott valószínűleg nincsenek méretbeli korlátok. De még egy udvaron, folyosón, sőt akár egy ablakpárkányon is megalkotható hasonló kreáció, csak épp egy picit kisebb méretben.

Első lépésként, készítsük elő a dézsát vagy egy nagyobb méretű cserepet, esetleg balkonládát, amibe a növénykéket szánjuk. Nem árt tisztában lenni a pontos méretekkel, hogy ennek ismeretében vásároljuk meg a szükséges mennyiségű friss virágföldet és a lényeget: a kisméretű, 9-10 cm-nél lehetőleg nem nagyobb átmérőjű edénykében árult, aprócska, de már bimbós krizantémokat. Akkor járunk a legjobban, ha kifejezetten egy erre szakosodott kertészeti áruházban szerezzük be a növényeket, mert ott biztosan friss, egészséges, rendszeresen öntözött és - szükség esetén - tápanyaggal ellátott egyedeket találunk.

És most jön a varázslat legfontosabb kritériuma:

Csak sárga, narancssárga, mélyvörös, már-már bordó színű virágokat vásároljunk! Semmiképpen ne keverjünk közéjük fehéret vagy rózsaszínt, mert azok nem ebbe az összeállításba valók, és bár önmagukban épp annyira szépek, mint a fentebb említettek, mégis ebben a kreációban elrontanák az összhatást.

Ha szükséges, töltsük ki a dézsa 1/3-át, vagy akár a felét is agyag granulátummal, mert a túl sok földben ezek a kis növénykék nem tudnának megfelelően fejlődni, hiszen a gyökereik nem töltenék ki az óriás edényt. Így pedig a földbe jutó vizet sem tudnák maradéktalanul felszívni. A víz a földben pangani kezdene, amitől a föld levegőtlenné válna, a növények gyökerei elrothadnának, a virágaink pedig elpusztulnának. Ezt elkerülendő, trükközhetünk az ültetésnél.

A végeredmény akkor lesz tökéletes, ha a virágokat viszonylag közel ültetjük egymáshoz, és úgy keverjük a színeket, hogy amikor a krizantém tövek virágba borulnak, akkor a végeredmény a lehető legesztétikusabb és ízléses legyen.

Az is remek trükk, ha lefordított cserepeket teszünk a földbe, amivel szintkülönbségeket tudunk kialakítani a kompozícióban. Ehhez azonban az kell, hogy néhány tő szintén kisebb cserepekbe ültetve, diszkréten megbújjon a többi között, a lefordított cserepekre állítva. Ez a megoldás főként a dézsa közepén mutat jól.

A fenti összeállítás remek módja annak, visszacsempésszünk egy csipetnyi nyarat az egyre szürkülő, esőssé, ködössé váló mindennapokba.

Hűvös színekben gondolkodóknak

Bizonyára sokan vannak, akik ebben az időszakban már az ősz, illetve a tél hűvösségét szeretnék hangsúlyozni. Számukra is jó alternatíva lehet a krizantém. Elsősorban a fehér virágú változattal tudnak nagyon kifinomult, elegáns kompozíciót létrehozni. Télen a fagyok idején a fehér virágok szirmai kissé lilássá válnak, amivel még jobban fokozódik a hatás.

Ha fel szeretnénk dobni a fehérséget, de a hűvösséget is meg szeretnénk tartani, a színben mindenképp a lila a legjobb párválasztás. De ezzel a két színnel óvatosnak kell lenni, nem keverhetőek oly szabadon, mint a sárgás, vöröses színek. Az ilyen összeállításoknál a kevesebb tényleg több.

+1 tipp

Ha a fehér krizantémot esetleg lila árvácskával ültetjük egy edénybe, egyszerű mégis tökéletes, hűvös, téli kompozíciónk lesz, amelyben szintén sokáig gyönyörködhetünk.

 

Írta: Kis Szilvia