/
/
ma Olivér névnap van
install tracking codes
2017. November 21
a honlap akadálymentes változata
KERESÉS
az oldalon

Élősködők II. - A kutyák és macskák bőrférgessége


Akárcsak a szívférgességet, úgy a - hazánkban is, kifejezetten gyakorinak számító - bőrférgességnek nevezett fertőzést is a szúnyogok terjeszthetik és egy bizonyos fajta fonálféreg okozza.

Előfordulása a kutyák esetében a leggyakoribb. Közülük is a legérintettebbek a vízparton, esetleg erdőben sétáltatott vagy szabadban tartott ebek. De macskákat és más melegvérű állatokat is megfertőzhet és az emberre is veszélyes lehet! A bőrférgesség - a szívférgességgel ellentétben -, az embereknél súlyosabb tüneteket okoz a vándorlásával, mint az állatok esetében! Tehát a megelőzés elengedhetetlen!

Amíg a szívférgesség inkább a fiatal kutyákat érinti, addig a bőrférgesség a középkorú vagy idősebb egyedeknél gyakoribb és - az előbbivel ellentétben -, nem is okoz olyan szembetűnő és súlyos tüneteket. Kifejlődése hónapokig tart és az egész folyamat lényegében tünetmentesen zajlik le, de mégis sokféleképpen károsíthatja a szervezetet.

Ezek az élősködők a bőr alatti- vagy nyálkahártya alatti kötőszövetben éldegélnek. Leggyakrabban a bőrviszketés, valamint a bőr- illetve a nyálkahártya alatt megjelenő, kicsi, feszes és fájdalmas csomó lehet elgondolkodtató jel a gazdi számára.

Habár nem okoz olyan súlyos tüneteket - az állatok esetében -, mint a szívférgesség, nagyon is tanácsos felkeresni az állatorvost, az esetlegesen érintett kedvencünkkel! Ezzel további fertőzéseket lehet megelőzni.

Nekünk, embereknek a szúnyogok- és más vérszívó rovarok elleni védekezés legyen éppoly fontos, mint a társállataink védelme és egészségesen tartása, mert ezzel a saját egészségünket is óvjuk!

Ezért soha ne feledjük el a kisállatainkat rendszeresen - a nekik megfelelő - szúnyogokat is távoltartó szerekkel kezelni! Erre alkalmasak lehetnek a különböző spot on termékek, távoltartó spray-k és nyakörvek.

Az interneten sok-sok információt találhatunk ezekkel kapcsolatban, de ha mégis bizonytalanok vagyunk, kérjük az állatorvos vagy állatpatikában dolgozó szakember segítségét!

Írta: Kis Szilvia

Forrás: Dr. Csikós KárolyAz űrlap teteje