/
/
ma Olivér névnap van
install tracking codes
2017. November 21
a honlap akadálymentes változata
KERESÉS
az oldalon

Családias hangulatú lemezbemutató koncerttel Rácz Gergő


A sikeres dalszerző-producer, aki évek óta számos hazai és külföldi előadóval dolgozik, közel egy évvel ezelőtt látta elérkezettnek az időt arra, hogy ismét nagyobb lendületet adjon szólókarrierjének.

Nemrégiben egy népszerű show-műsorban is láthattuk, különböző, legtöbbször tőle nagyon távol álló stílusú előadók bőrébe bújva. A napokban került a boltokba az elmúlt évek sikeres dalait és néhány vadonatúj szerzeményt tartalmazó, második szólóalbuma. Most pedig már egy újabb kihívás foglalkoztatja: a Ha behunyod a szemed című korong lemezbemutató koncertjére készül. Rácz Gergővel beszélgettem…

Ha az elmúlt közel 19 évre gondolok, csak különleges és igényes produkciók jutnak eszembe veled kapcsolatban. Szólókarriered elindulása óta nem túl gyakran, de minden alkalommal valami egyedi dologgal jelentkeztél, és szinte csak akkor, amikor komoly és elgondolkodtató mondanivalód volt. Nemrég azonban egy izgalmas kitérőt tettél a Sztárban Sztár című műsorban. Mi volt a fő motivációd? Miért vállaltad el a szereplést?

Egy érdekes kihívásnak tartottam, mert egy ilyen műsorban az ember kipróbálhatja magát olyan szituációkban, amelyekre egyébként a mindennapok során nem nyílik lehetősége. Abban közel állt hozzám, hogy ez a műsor is a zenéről szólt, az pedig nagyon izgalmas volt, hogy tőlem kifejezetten távol álló dolgokat próbálhattam ki, amit igazán élveztem.

Ráadásul egy ilyen show-ban inkább a harsányabb karakterek részesülnek előnyben, ezért különösen jólesett, hogy ennek ellenére a szerkesztők rám is gondoltak.

Belebújtál többek között Karel Gott, illetve Tarkan bőrébe, és mindkét alkalommal rendkívül nehéz dalszövegekkel küzdöttél meg. De említhetném akár Anastacia dalát is az első adásban, amikor nőnek maszkírozva álltál helyt a színpadon. Melyik volt a legnehezebb feladat?

Tarkan egy rendkívül harsány és magabiztos előadó, ezért volt Ő egy nagyon nehéz feladat, amellett, hogy törökül kellett énekelni. Nagy meglepetés volt, amikor visszanéztem, mert akkor döbbentem rá, hogy mennyire más hőfokon mozogtam a színpadon, mint ahogy egyébként szoktam. Soha nem láttam még így magam és ilyen szempontból nagyon nagy élmény volt, és ezért is örülök, hogy részt vehettem ebben a műsorban. Külön öröm, hogy a Tarkan-klipben lévő lassítást a táncosok és az operatőr segítségével ott, a színpadon is meg tudtuk valósítani és ez elnyerte a nézők tetszését is. Azon a héten arra a produkcióra szavaztak a legtöbben és ez nagyon meghatott.

Egyik alkalommal félmeztelen rapperként is megmutattad magad, ami szintén nagy kihívást jelentett, bár a zsűri szerint, éppen akkor érkeztél meg a műsorba…

Nagyon féltem azon a héten, de végül az is egy nagyon jól sikerült produkció lett. Tényleg olyan dolgok derültek ki menet közben magamról is, amikre nem számítottam. Nyílván meglepő az, hogy egy csöndes zenei producer, egyszer csak harsányan rappelni kezd és ez már önmagában is vicces. Sokszor én is jót mulattam magamon. Már Karel Gottnál is, akinek van egy érdekes oldalra nézése és csettintése, amit az ember tényleg csak akkor vesz észre, amikor elkezdi megfigyelgetni, hogy mások mit csinálnak.

Nekem ez olyan szempontból is érdekes volt, hogy az elmúlt egy évben kezdtem el a szólókarrieremmel intenzívebben foglalkozni, és az, hogy megfigyeljek más előadókat, ebbe éppen beleillik. Eddig inkább csak a háttérmunkában voltam jelen, így nekem, mint egyre aktívabb szóló előadónak egy igazán különleges és izgalmas kihívás volt ez a műsor.

Ha már a szólókarrierednél tartunk, a napokban jelent meg a Ha behunyod a szemed című, második önálló nagylemezed. Erről mesélj egy kicsit, kérlek!

Nem abban az időben élünk, amikor az ember alapvetően a lemezekre épít. Nálam most fordítva vannak a dolgok, mert az elmúlt évek alatt jó néhány olyan dal gyűlt össze, ami korábban már rádiós, illetve videoklipes sláger volt, de lemezen még nem jelent meg. Úgy gondoltam, hogy ezek miért ne kerülhetnének egy közös albumra, olyan dalokkal kiegészítve, amelyek esetleg később kerülhetnek a rádiókba, vagy valamilyen más módon lesznek láthatóak és hallhatóak. Ez volt tehát az alapötletem. A címadó dal és a hozzá forgatott klip három hónapja jelent meg. A legfrissebb pedig egy Up feldolgozás: a Sírj és nevess című dal, amit már régen nagyon megkedveltem, és most éreztem úgy, hogy szívesen el is énekelném. Egészen más lett a hangzása, amit Molnár Gáborral készítettünk, és egy mozgó, élvezhető lyric videó is készült hozzá.

Balu készítette az utómunkát és a vágást is. Ő az, akinek a Shotgun-t, a Timeline-t és a Thriller-t is köszönhetem, és ezúttal is Herman Péter volt az operatőr, akivel szintén a már említett első egyszemélyes acappella videómban, a Timeline-ban dolgoztunk együtt.

A lemezhez pedig szorosan kapcsolódik a január 3-én megrendezésre kerülő lemezbemutató koncerted is. Mit tudhatunk róla?

A MOM Kulturális Központban lesz, január 3-án vasárnap este, ahová nagyon sok szeretettel várok mindenkit. Ez egy meghitt hangulatú koncert lesz, olyasmi, mint egy akusztikus est, de kiegészítve, mert egy kicsit dúsabb hangzásra számíthat a közönség és lesznek olyan látványelemek is, amik egy sima, akusztikus koncerten nem szoktak lenni. A közönség sokkal komplettebb élményt fog kapni azon az estén. Bár valóban lemezbemutató koncert lesz, de nem feltétlenül csak azok a dalok fognak elhangzani, amelyek ezen a lemezen vannak. Remélem, hogy mindenki jól fog szórakozni! Én nagyon várom már!

Várható a jövőben, hogy a korábbiakhoz hasonló akusztikus koncerteken is láthat a közönség?

A jövő évi dolgokról csak januárban szeretnék dönteni, mert nagyon sok olyan tervem van, elsősorban zeneileg, amiket szeretnék kipróbálni és színpadra vinni, de ezek megálmodására jelenleg nincs időm a koncert előkészületei miatt.

Ne is kérdezzelek tehát a Csak állj mellém című dalodhoz tervezett vadonatúj klipről, és egyéb terveidről, amikről már korábban említést tettél?

Minden más korábbi tervem szintén a jövő évre tolódik, mert a Sztárban Sztár, a lemez munkálatai és a koncert miatt a megvalósításukra idén nem jutott idő. De mindent be fogok pótolni és a január nagyon sok mindenre választ fog adni.

Írta: Kis Szilvia