/
/
ma Olivér névnap van
install tracking codes
2017. November 21
a honlap akadálymentes változata
KERESÉS
az oldalon

A Dal 2016 zsűritagjai: Zséda - Interjú


A többszörös Fonogram-, eMeRTon- és Artisjus-díjas énekesnő 2001-ben kezdett szólókarrierbe, miután kivált a jazzfeldolgozásaival népszerűvé vált Cotton Club Singers vokálegyüttesből. Debütáló albuma 2002-ben jelent meg Zséda címmel, amit azóta négy további nagylemez követett. 2012-ben jelent meg legutóbb stúdióalbuma, Ötödik érzék címmel, és rajongói nagy örömére már készül a legújabb lemez. Az énekesnő több film és tévésorozat főcímdalát is jegyzi, és fontosak számára a jótékonysági kezdeményezések és a társadalmi szerepvállalás is.

Többek között a mellrák elleni és a családon belüli erőszak ellen kampányoló társadalmi akciókban is részt vett és jelenleg a Nemzeti Tehetség Program keretében segíti a fiatalokat. Tavaly novemberben jelentette meg ötödik kalendáriumát is, ami a Body & Soul címet viseli, ennek megfelelően a test és a lélek harmóniáját helyezi előtérbe. A Dal című műsorban első alkalommal köszönthettük a zsűri tagjaként.

Nem vagyok szakember, ezért amikor meghallok egy dalt - akárcsak a legtöbb ember -, tisztán érzelmi alapon döntök arról, hogy tetszik-e vagy sem. Szakemberként, zsűritagként, ettől sokkal átfogóbban nézitek és hallgatjátok a produkciókat, és minden részletre odafigyeltek. Mi volt az a koncepció, ami alapján értékelted a dalokat?

 

A melódia, a mondanivaló és a hitelesség egyaránt számított. Egy igazán jó dalt mindenki csalhatatlanul felismer, legyen szó akár szakmai véleményezésről, akár a közönség véleményéről. Az is fontos, hogy egy dal sokáig érdekes tudjon maradni. Természetesen azt is figyeltük, hogy egy dalról mit érzünk többszöri meghallgatás után, tud-e az elődöntőről a középdöntőre, majd a döntőre fejlődni. Fontos, hogy egy dal mindig tudjon valami újat hozni, új szinteken kibomlani, azt is tapasztaltuk több esetben, hogy az előadó egyre jobban beleteszi magát. Ugyanakkor az is előfordult, hogy egy dal elsőre nagyon tetszett, de többszöri meghallgatás után úgy éreztem, elvesztettem az érdeklődésemet. Nyilván ugyanez előfordul a nézőkkel is, csak ők ennek nem keresik az okait, egy zsűritagnak viszont tudnia kell, hogy miért történik egy dal esetében egy ilyen fordulat.

 

A döntő estéjén még változott a véleményed az alapján, amit láttál és hallottál vagy már tudtad, hogy mely produkciókat szeretnéd a legjobb négyben látni, illetve melyiket győztesként?

 

Volt egy elképzelésem, de ez az adás közben is változott. Igazán erős döntőnk volt, amiben mindenkinek nagyon oda kellett tennie magát. Volt olyan, akiről előzetesen úgy éreztem, mindenképp a kiválasztott négy versenyző között lesz a helye, de a döntőben nyújtott teljesítménye alapján mégsem került be, és a négy személy sorrendje is változott ahhoz képest, ahogyan én azt előre elképzeltem.

 

Izgalmas hetek állnak mögöttünk. Ezen idő alatt mindenképpen olyan dalt kerestetek, ami később akár Európa színpadán is jól szerepelhet. Elégedett vagy a verseny végkimenetelével?

 

Teljes mértékben. Azt hiszem, Freddie produkciója igazán Stockholmba való, a szerencsén is múlik, hogy hányadik helyet ér majd el, de szerintem az első tízben biztosan benne lesz.

 

Hol láthat, hallhat téged legközelebb énekelni a közönség?

 

Tavasszal és nyáron is folyamatosan koncertezek, a következő hónapokban fellépek többek között Kaposváron, Gyulán, Zalakaroson, Siófokon, és számos kisebb városban, településen is. A Zseda.hu oldalon lehet nyomon követni az aktuális koncertjeimet.

 

Milyen terveid vannak még ebben az évben?

 

Tele vagyok tervekkel! Dolgozom az új nagylemezemen, ami még idén meg fog jelenni. Ezen egyébként szerepelni fog az a Demjén Rózsival közös duett is, amit A DAL középdöntőjében is láthattak a nézők, mint extra produkciót. Egy másik duett is fontos szerepet tölt be most az életemben. A Nemzeti Tehetség Program mentoraként Balogh Tamás jazz zenésszel dolgozom együtt egy ideje. Így született meg a Nemzeti Tehetség Program dala is, a Szórd Fényed Rám!, aminek a napokban jelent meg a videoklipje is, amit Indián rendezett. Mindezek mellett már most gondolkodom az új kalendáriumomon is, ami idén is ősszel fog megjelenni.

 

 

Busz-On Magazin: Kis Szilvia